Med sociala medier avser vi i denna policy olika digitala verktyg för att kommunicera med andra människor.
Denna policy fastställer riktlinjer för KbSS medlemmar då det gäller kommunikation mellan medlemmar och kommunikation som görs då avsändaren kan anses vara representant för föreningen.
Policyn gäller för alla medlemmar eller personer som är involverade i KbSS och inkluderar såväl anställda som ideella tränare, ledare, funktionärer, stödmedlemmar, föräldrar och simmare m.fl.
Som huvudregel gäller att all kommunikation skall göras utifrån vår värdegrund Glädje – Omtanke – Respekt och Kvalité.
Denna policy gäller parallellt med KbSS policy ”Nolltolerans mot psykiskt och fysiskt våld” (se Värdegrundspolicy) som i tillämpliga delar även omfattar våld och trakasserier genom social medier.
1 - Följande gäller alla som är engagerade i klubbens verksamhet
Sociala nätverk skall inte användas som ett verktyg för att misskreditera och kritisera klubb eller klubbmedlemmar. Synpunkter och kritik framförs bäst direkt till klubbens ordförande och styrelse.
I alla kontakter med andra medlemmar ska du vara identifierbar.
Det är varje medlems rättighet att slippa medverka på foton som publiceras på sociala medier och annan plats. Om medlem inte önskar medverka på foton måste detta meddelas till ledare som skall notera detta i Sportadmin och meddela de som administrerar klubbens medier.
Skicka inte oönskade meddelanden eller bilder till andra medlemmar eller till anställda.
Publicera aldrig personlig information om någon annan som lämnar denna utsatt för kränkningar, mobbning, identitetsstöld eller annat.
Om foton skall publiceras på något socialt media som är förbundet med KbSS skall bilden tas med ungdomar som har T-shirt eller riktiga badkläder, inte enbart bikini.
2 - Ytterligare vägledning för anställda och ideellt arbetande ledare
Både vuxna simmare och barn står i en viss beroendeställning till sin tränare. Det gör också tränare som anställs och ges lön av mer seniora kollegor. Det är inte säkert att en person i beroendeställning vågar säga vad hon/han tycker till den som har en viss makt över deras karriär som simmare och tränare. Det kan vara svårt att säga nej till inviter av olika slag. KbSS förordar eftertänksamhet och försiktighet vad gäller relationer i sociala medier mellan ledare och de som står i beroendeställning till dem.
Nära relationer mellan tränare och vissa simmare i en grupp kan skapa problem. Om du t ex är nära vän med ett par simmare i din grupp så kan det leda till misstankar från andra i gruppen att du behandlar dem bättre, ger dem mer information etc. Det är viktigt att försöka undvika en sådan situation. Det här gäller även inom tränargrupper, on överordnad tränare har närmare relation med någon annan tränare i gruppen. Sådana relationer på sociala medier bör undvikas eftersom det där blir extra tydligt vem som är ”vän” med vem och vem som ”gillar” vem.
Anställda och ideellt arbetande ledare ska, med undantag för vad son nämns i 3.1, inte ha privata kontakter (t.ex. vara ”vänner” eller ”följare”) med föreningens barn och ungdomar på sociala medier. Vänskapsförfrågningar till privata konton från ungdomar i klubben bör inte accepteras. Kontakt med minderårig ska i första hand ske via klubbens officiella kanaler. Förälder/vårdnadshavaren skall vara informerad om vilka kontaktkanaler ledare har med deras barn.
3 - Ytterligare vägledning för den som gått från att vara utövare till ledare
Många unga tränare/ledare kommer från att ha varit aktiva simmare i klubben innan de blir tränare eller ledare och har därigenom sannolikt ett redan upparbetat socialt nätverk med andra medlemmar i föreningen. I sådana fall accepterar KbSS att kontakterna upprätthålls, men ledaren måste respektera denna policy i övrigt.
4 - Ytterligare vägledning för simmare
Be inte din tränare vara din vän på någon social nätverkssajt. De kommer inte kunna acceptera eftersom det skulle vara ett brott mot denna policy.
Handlingsplan när någon bryter mot denna
Medlemmar som inte respekterar och följer föreningens policy kring sociala medier och kommunikation online skall:
Tränare och ledare skall vid behov påminna om vår värdegrund när avvikelse sker.
Påminnelsen skall i första hand ske i enskilt samtal med tränare eller ledare alternativt medlemmar emellan.
För de fall man inte klarar av att lösa frågorna, kontaktas klubbchefen. I detta läge skall även föräldrar till berörda närvara om någon part är under 18 år.
Om problemen skulle fortsätta trots samtal så skall en gemensam handlingsplan upprättas med målet att ändra få till en positiv förändring.
Vi går igenom värdegrunden gemensamt med alla våra ledare regelbundet.
Varje ledare i respektive grupp går igenom värderingarna och vad de innebär i respektive grupp regelbundet.
Syftet är att öka kunskapen kring vår värdegrund och främja ett bra klimat i föreningen.
Grova eller upprepade förtal och kränkningar kan leda till åtal (polisanmälan) och avstängning från föreningens verksamhet.